Jaume-P. Sayrach, periodista

Fotografia: Jaume-P. Sayrach al portal de casa seva, al carrer Roma, el 2017 / O.A.-E.

Adeu amic, adeu mestre. Gràcies infinites per tot el que ens has donat. Gràcies per haver-nos ajudat a créixer, a comprometre’ns i a trobar els nostres camins. Et trobarem a faltar molt. T’estimem.

L’1 de gener va morir el Jaume. L’Eugeni Madueño, que va acompanyar-lo fins a l’últim minut, em va demanar que llegís un petit text en el funeral sobre la seva figura com a periodista. És el que ve que a continuació.

El localet de Fòrum-Grama, al carrer Sant Domènec, feia una olor característica de paper acabat d’imprimir: la desprenien les piles de revistes que s’emmagatzemaven en aquell espai minúscul, el melic del món dels fòrum-grameros. Era l’olor que acompanyava la il·lusió que teníem per aprendre a fer de periodistes, de la llibertat, del compromís i de la utopia. L’emoció dels primers articles, les primeres entrevistes, les primeres fotografies publicades. Del debat viu de les reunions de redacció i de les tasques organitzatives de l’associació. Però també va amarar el realisme més cru: l’assumpció de les dificultats (quan van arribar) de mantenir un projecte com aquell, amb mitjans precaris i en un entorn de vegades tan difícil. 

El Jaume sempre va mantenir encesa la llum al corraló: era el senyal inequívoc, quan t’hi acostaves, que el trobaries treballant-hi els vespres d’hivern. Al localet venien a trobar-lo tots els que hi volien conversar. Aquell compromís incansable amb la gent que picava a la porta de vidre en qualsevol moment també formava part de l’aprenentatge dels joves a qui ens va fer de mestre. Jo tenia 17 anys quan ens vam conèixer: feia el treball de recerca del batxillerat sobre Grama i ell de seguida em va pescar per a la revista. Al principi, el Jaume m’acompanyava a fer les entrevistes i la feina de carrer. M’ensenyava a trobar en els imprevistos la riquesa del que escriuríem després. I així, i durant les llargues hores d’edició i maquetació de la revista, ens vam fer amics.

El Jaume tenia llavors la mateixa edat que el meu avi i una llarga trajectòria com a periodista: havia transformat el butlletí d’Acció Catòlica (Acción), havia fundat Quatre Cantons al Poblenou i, a Santa Coloma, la revista Grama: encara avui un referent de periodisme popular i transformador, pedrera de grans periodistes i fotoperiodistes; una eina imprescindible en la lluita del suburbi que aspirava a transformar-se en una ciutat digna i en la lluita contra la dictadura. Grama i el Jaume qüestionaven la censura del règim franquista i van entomar les conseqüències de la repressió. Des de L’Heura, també havia impulsat l’edició de quaderns sobre la història de la ciutat.

El Jaume ens va ensenyar tot el que calia per a exercir l’ofici en els grans mitjans de comunicació. Però sobretot tot el que és més difícil d’aprendre-hi: l’esperit sempre crític, deslliurat de pressions externes i prejudicis; la necessitat d’afegir interrogants a tot, d’arribar al fons de les coses; de tenir mirada pròpia; una insatisfacció constant per no deixar de millorar; l’aprenentatge de trepitjar el carrer i no distanciar-se’n mai, i de no oblidar que era igual d’important entrevistar la netejadora dels wàters de sota de la plaça de la Vila que l’alcalde de la ciutat. 

Les reunions de redacció dels dilluns al vespre s’allargaven ben entrada la nit, en una taula del Xòcala o d’algun altre bar, i durant els trajectes de tornada a casa dels que vivíem als barris de la perifèria. Parlàvem de la ciutat, de política d’aquí i d’arreu, de literatura, de pensament, de religió, de la vida… Era un intel·lectual, un humanista que ens interpel·lava constantment. Quan la revista Fòrum-Grama va morir, en va impulsar la web i va mantenir l’editorial. Va escriure Prímula, El Capvespre, i va ajudar a fer nombrosos butlletins, com el darrer del Fondo. També va escriure tretze llibres que no s’entendrien sense aquest exercici de l’ofici. Les paraules es queden curtes a l’hora de definir-ne la complexitat. El Jaume va ser un periodista atípic. Algú que va honorar la professió exercint-la en el més noble dels sentits.

I també –per què no dir-ho?– va ser una persona incòmoda per a molts. Perquè exercia un periodisme transformador que topava amb les convencions de la política institucional. Perquè ho qüestionava tot amb una solidesa difícil de contestar i perquè era insubornable, un home lliure. Per això sempre hi va haver algú a qui li convenia més no reconèixer o menystenir la rellevància del que defensava i escrivia. Per això és tan important la seva obra i el seu llegat. Per això tenim el deure i el privilegi d’intentar preservar-lo.

Durant la dictadura i amb la recuperació de la democràcia, el Jaume va treballar per a generar pensament, per a promoure el diàleg entre diferents, per a ajudar els veïns a trobar-se en una ciutat sempre marcada per la immigració que no podia deixar de banda els més vulnerables ni desvincular-se de la pobresa d’arreu. Va exercir un periodisme que esperonava els lectors a prendre consciència i a armar-se políticament en l’acció com a ciutadans. Volia enriquir d’idees, de projectes i de reflexió una ciutat farcida d’universitaris que, com recordava sempre, hi transitaven sense arrelar-hi prou. Insistia que també per a ells Santa Coloma havia de ser alguna cosa més que un lloc on anar a veure el pare i la mare de tant en tant. Era la seva eina de treball i es va comprometre sempre en la defensa de la llengua. 

El Jaume, que mai es va sentir del tot de cap partit, tenia una intenció política evident. Des del carrer Sant Domènec, des de totes les redaccions que va trepitjar, el Jaume volia canviar el món.

Ho explicava ell mateix a propòsit de Grama, en el text de presentació del llibre de l’Eugeni: “La nostra intenció –deia– era arribar molt lluny, a un lloc que anava més enllà de Santa Coloma mateix, que abastava tota la societat i que resumíem amb la mítica paraula revolució.” 

Fa anys que el localet del carrer Sant Domènec ja no fa aquella olor d’impremta, i mi m’és impossible esquivar la nostàlgia quan hi passo per davant. No hi trobarem mai més el Jaume de la manera que l’hem conegut sempre. Però es manté viu en tots els seus projectes, revistes, butlletins, quaderns, escrits i llibres. També dins de tots nosaltres. És el valuós testimoni que ens deixa: la revolució continua.

Galícia, 2003: el Jaume i jo en un viatge per fer un reportatge sobre la catàstrofe del Prestige per a Fòrum-Grama. / Paco Rodríguez

El ressò de ‘Perifèria’ a la premsa

L’estrena de ‘Perifèria’ ha tingut ressò a diversos mitjans de comunicació.

Aquí baix, un recull:

Gramenet, memòria del fang a La Directa. Per Eloi Latorre

Entrevista a Jordi Valls i Xavi Valls sobre ‘Perifèria’ a VilaWeb. Per Clara Ardévol Mallol

La lucha de los vecinos que dibujaron su ciudad a elDiario.es. Per Germán Aranda Millán

‘Perifèria’ recupera la dignitat de l’organització veïnal a El Diari del Treball. Per Clara Beneito

‘Perifèria’, el documental que dignifica la memoria de los que levantaron Santa Coloma, llega a las salas de cine a El Periódico

DocsBarcelona estrena ‘Perifèria’ a Público. Per Paula Ericsson

De suburbi a ciutat a El Punt Avui. Per Bernat Salvà

Santa Coloma, Lleida a El Punt Avui. Per David Marín

La vida i la mort de Xavier Valls a Ara. Per Ignasi Aragay

Mercat immobiliari i lluites socials a Línia. Per Jordi Muñoz

‘Perifèria’. El documental de Xavi Esteban Casas y Odei A.- Etxearte  a Bazar Show Magazine. Per Jorge A. Trujillo

Tertúlia “Els moviments veïnals que han donat forma a les nostres ciutats” al Matí de Catalunya Ràdio, dirigida per Laura Rosel

Entrevista “Perifèria, Xavier Valls” a Territori Clandestí – Ràdio 4. Per Marta Molina

Entrevista “Xavier Valls, l’arquitecte que va transformar Santa Coloma de Gramenet” a Islàndia – RAC1, dirigit per Albert Om

Recomanació “Perifèria” a El món a RAC1 (min 25:25) – RAC1. Per Jordi Basté

Abans de l’estrena a cinemes, també es van publicar altres articles. Són aquests:

Radiografía del documental que dignifica la memoria vecinal de los que levantaron Santa Coloma a El Periódico. Per Esteve Vilamajor

‘PERIFÈRIA’, DE XAVI ESTEBAN Y ODEI A.-ETXEARTE, EL PLAN POPULAR DE SER CIUDADANO a Fotogramas. Per Carlos Loureda

La posibilidad de otros modelos de ciudad a Mutaciones. Per Álvaro de Luna

Entrevista a Xavier Esteban (PERIFÈRIA), a Mutaciones Per Álvaro de Luna

‘Perifèria’, a Rotterdam

El documental ‘Perifèria’ ha estat seleccionat per l’Architecture Film Festival Rotterdam (AFFR) i es projectarà en aquesta ciutat el 8 d’octubre. Aquest festival especialitzat en pel·lícules, documentals i curtmetratges sobre arquitectura i desenvolupament urbà, fundat l’any 2000, va ser el primer festival de cinema especialitzat d’aquest àmbit al món. La història de Xavier Valls, el Pla Popular de Santa Coloma i algunes de les lluites de la ciutat actual arribaran, així, als Països Baixos. En paral·lel, treballem en altres projectes per difondre la singular història Pla Popular. Aviat, més novetats.

‘Perifèria’: estrenem als Cinemes Verdi

I, per fi, el documental ‘Perifèria’ arriba als cinemes. Avui dijous 3 de juny, a les 20.45h, s’estrena als Cinemes Verdi. Les entrades estan exhaurides però hi haurà més projeccions. La propera és el dimecres 9 de juny a les 20h. Les entrades ja es poden comprar aquí i al mateix cinema. També es podrà tornar veure el dimecres 16 i, mentrestant, la pel·lícula serà a altres sales.

Cinemes VERDI (Barcelona)
Dijous 03 Juny 2021 (20.45h)
Dimecres 09 Juny 2021 (20h)
Dimecres 16 Juny 2021

Cinemes Sant Cugat – Sant Cugat del Vallès (Barcelona)
Dimecres 9 i Dijous 10 Juny
Dimecres 16 i Dijous 17 Juny

CineBaix – Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)
Divendres 11 Juny

Screenbox – Lleida
Dijous 17 Juny

Propera parada de ‘Perifèria’: el Dok.fest de Munic

‘Perifèria’ ha estat seleccionada pel Dok.fest de Munic, que es farà del 5 al 23 de maig. El documental és, apunten, “un homenatge a a una ciutat i als seus habitants a través del temps”. Malgrat les dificultats que ha comportat la pandèmia, el festival es farà online i projectarà la pel·lícula en la secció Dok.panorama, centrada en “documentals innovadors d’arreu del món que cartografien la diversitat i les tendències actuals de narrativa documental”.

En diuen això:

“The success story of the Catalan town of Santa Coloma lies buried in a long forgotten family archive – ready to be rediscovered and pursued… A poetic challenge to an urban culture shaped by the greed for profit.”


Aquesta és la pàgina dedicada a la pel·lícula.

‘Perifèria’ s’estrena a la Seminci

El documental ‘Perifèria’ s’estrena a la Seminci, a la 65a Semana Internacional de Cine de Valladolid. Es projectarà a les quatre de la tarda als cinemes Broadway, i aviat s’estrenarà també als cinemes. És el resultat d’uns quants anys de feina en equip, que parteix de la voluntat de recuperar la història del Pla Popular de Santa Coloma de Gramenet, que ja va començar amb la publicació del llibre De suburbi a ciutat, que per primer cop documentava com els veïns van aconseguir transformar el seu entorn a partir d’un procés participatiu insòlit durant els últims anys del franquisme i la transició.

“Les façanes dels grans blocs construïts sobre la muntanya, els carrers estrets que retallen el cel o les places entre mitjaneres són espais on conviuen el present i el passat, massa oblidat, de la perifèria. Tot va començar fa anys amb una obsessió per rescatar la història singular del Pla Popular de Santa Coloma de Gramenet i de qui va ser el seu pare, l’arquitecte Xavier Valls: en aquest suburbi obrer proper a Barcelona els veïns van plantar cara a l’especulació franquista i van pensar i construir una ciutat digna, defensant cada solar de les excavadores perquè es fessin escoles, ambulatoris o parcs. En aquests espais conquerits viuen ara altres veïns, molts d’ells migrants com ho havien estat els d’abans, i altres joves intenten apoderar-se d’una ciutat condicionada pel mercat. Malgrat els anys, sembla que l’esquerda del temps aquí no existeix: contínuament es fonen el present i el passat. I com llavors, en el vaivé d’aquests carrers, amb el vent que gronxa les cortines dels balcons i el riu que baixa, vivim i morim amb les nostres senzilles històries. Potser només podran ser els nostres els que ens recordin. I és així com els fills de l’arquitecte del Pla Popular s’enfronten a la memòria del seu pare i de la seva mare. I és així com nosaltres, en aquesta pel·lícula, ho expliquem amb la mirada compartida d’una generació que ha crescut amb l’estigma de la perifèria i n’ha volgut retratar la dignitat.” Notes per al dossier de premsa del documental.

Equip tècnic
Direcció: Xavi Esteban i Odei A.-Etxearte
Guió: Odei A.-Etxearte, Xavi Esteban, Xavier Valls i Èrika Sánchez
Productora: Èrika Sánchez
Productor associat: Xavier Valls
Directora de producció: Gemma Comas
Director de fotografia: Julián Elizalde
So: Amanda Villavieja
So addicional: Agost Alustiza
Directora d’art: Cristina Borobia
Muntatge: Xavi Esteban
Música original: Xavi Alías
Microfonista: Idoia Iñarritu i Anna Rajadell
Ajudants de producció: Maria Martin, Cristina Ripollés y Elisabet Isasi-
Isasmendi
Repartiment: Xavier Valls, Jordi Valls, Joan Guerrero, Jamie Mille Dávila, Dídac Espí, Imane Herraki, Fátima Zhora el Mrabet, Eugeni Madueño
Distribució en festivals: Movies for Festivals

Ràdio la Mina: el micròfon lliure del barri que es revolta

‘La Mina actual és el resultat d’un conjunt d’errors polítics que han originat un barri trencat i marginal. Llavors parlen de la Mina: “Oh, un barri molt perillós! Oh, un barri ple de drogues!” Doncs hi ha coses que són veritat, però no és tota la veritat.’ Això és Ràdio la Mina (102.5 FM) i al micròfon hi parla Josep Maria Monferrer, que cada dimarts posa la veu al programa ‘Así va el barrio’. Aquí tota la graella l’omplen voluntaris, de dilluns a diumenge. Gent incombustible, militants de la Mina a les ones hertzianes que no van dubtar a emetre l’anunci del referèndum de l’1-O fins al dia de reflexió, encara que hagués vingut la Guàrdia Civil a advertir-los que podien incórrer en responsabilitats penals.

Ràdio la Mina és en un dels baixos de l’edifici mastodòntic del carrer Mart de Sant Adrià de Besòs, darrere una porta de ferro i unes finestres de reixes infinites. En aquest racó de món, no costa gaire d’imaginar-se què devien pensar els dos agents de paisà quan els van dur l’advertiment del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. ‘Tenien cara de dir: “Què collons fem aquí?”‘ Així ho recorda Martín Arcos, el president de Ràdio la Mina. Ell els va obrir la porta, i per l’aspecte ja va deduir que eren guàrdies civils. ‘Emeteu un anunci, oi?’, li van demanar. Arcos va respondre que sí i els va fer passar a omplir els papers. ‘Em van demanar com estava la Mina. Els vaig dir que era feta una merda i els vaig demanar si eren de per aquí. Havien vingut feia anys a algun escorcoll.’

Continua llegint el reportatge a VilaWeb.

La lluita de l’escola de les mil llengües

Àrab, bengalí, georgià, hindi, italià, francès, portuguès, romanès, ucraïnès, rus, tagal, urdú, xinès, anglès i castellà. Els alumnes de l’escola pública Rosselló-Pòrcel de Santa Coloma de Gramenet, la primera que va instaurar el català com a llengua vehicular, parlen aquestes llengües, i altres, a casa. Perquè n’hi ha algunes (com l’asantg-twi, de Ghana) que no figuren a les estadístiques, tapades per l’ombra homogeneïtzadora dels idiomes colonials, però existeixen. El català? Molt poques famílies el fan servir. Han passat més de tres dècades des que un fort moviment de mestres i pares, la majoria castellanoparlants, va aconseguir que aquesta fos la primera escola de la immersió, en un barri construït amb l’esforç i l’orgull de la immigració dels seixanta. Als anys vuitanta, es van arromangar per reivindicar la igualtat d’oportunitats per als seus fills i ho van aconseguir. L’ànima d’aquell moviment perviu: els del Fondo són carrers d’al·luvió i d’acollida, com l’escola, però l’exigència dels drets és més difícil, hi ha pobresa i més complexitat. Això sí; el català continua essent la llengua de l’aula, i el castellà, la del pati i el carrer.

‘Que sàpigues que sóc racista’, li va deixar anar un bon dia una mare a la directora de l’escola, Amparo Puntos. ‘Que sàpigues que nosaltres no’, li va respondre ella amb contundència, des del despatx. Puntos va arribar al Rosselló l’any 1988 i en fa vint-i-set que n’és la directora. Amb l’equip de mestres, ha mirat de mantenir i renovar el projecte pedagògic amb què l’escola, oberta als pares, participativa i implicada amb l’entorn, va agafar prestigi durant aquells anys. També ha vist com sorgien brots de racisme en algunes famílies, perquè no tothom va entendre que, de la nit al dia, es transformessin les llengües, els costums, els colors de la pell i la flaire de les menges que s’escampaven pel celobert. L’ús del català a l’escola deu ser una de les coses que menys ha canviat. Ara hi ha nens amb condicions materials molt complicades, i unes urgències prioritàries a què l’equip de mestres ha de respondre. Què passa quan una mare ve a explicar que demà els faran fora del pis?

Continua llegint el reportatge a VilaWeb.