‘Perifèria’ s’estrena a la Seminci

El documental ‘Perifèria’ s’estrena a la Seminci, a la 65a Semana Internacional de Cine de Valladolid. Es projectarà a les quatre de la tarda als cinemes Broadway, i aviat s’estrenarà també als cinemes. És el resultat d’uns quants anys de feina en equip, que parteix de la voluntat de recuperar la història del Pla Popular de Santa Coloma de Gramenet, que ja va començar amb la publicació del llibre De suburbi a ciutat, que per primer cop documentava com els veïns van aconseguir transformar el seu entorn a partir d’un procés participatiu insòlit durant els últims anys del franquisme i la transició.

“Les façanes dels grans blocs construïts sobre la muntanya, els carrers estrets que retallen el cel o les places entre mitjaneres són espais on conviuen el present i el passat, massa oblidat, de la perifèria. Tot va començar fa anys amb una obsessió per rescatar la història singular del Pla Popular de Santa Coloma de Gramenet i de qui va ser el seu pare, l’arquitecte Xavier Valls: en aquest suburbi obrer proper a Barcelona els veïns van plantar cara a l’especulació franquista i van pensar i construir una ciutat digna, defensant cada solar de les excavadores perquè es fessin escoles, ambulatoris o parcs. En aquests espais conquerits viuen ara altres veïns, molts d’ells migrants com ho havien estat els d’abans, i altres joves intenten apoderar-se d’una ciutat condicionada pel mercat. Malgrat els anys, sembla que l’esquerda del temps aquí no existeix: contínuament es fonen el present i el passat. I com llavors, en el vaivé d’aquests carrers, amb el vent que gronxa les cortines dels balcons i el riu que baixa, vivim i morim amb les nostres senzilles històries. Potser només podran ser els nostres els que ens recordin. I és així com els fills de l’arquitecte del Pla Popular s’enfronten a la memòria del seu pare i de la seva mare. I és així com nosaltres, en aquesta pel·lícula, ho expliquem amb la mirada compartida d’una generació que ha crescut amb l’estigma de la perifèria i n’ha volgut retratar la dignitat.” Notes per al dossier de premsa del documental.

Equip tècnic
Direcció: Xavi Esteban i Odei A.-Etxearte
Guió: Odei A.-Etxearte, Xavi Esteban, Xavier Valls i Èrika Sánchez
Productora: Èrika Sánchez
Productor associat: Xavier Valls
Directora de producció: Gemma Comas
Director de fotografia: Julián Elizalde
So: Amanda Villavieja
So addicional: Agost Alustiza
Directora d’art: Cristina Borobia
Muntatge: Xavi Esteban
Música original: Xavi Alías
Microfonista: Idoia Iñarritu i Anna Rajadell
Ajudants de producció: Maria Martin, Cristina Ripollés y Elisabet Isasi-
Isasmendi
Repartiment: Xavier Valls, Jordi Valls, Joan Guerrero, Jamie Mille Dávila, Dídac Espí, Imane Herraki, Fátima Zhora el Mrabet, Eugeni Madueño
Distribució en festivals: Movies for Festivals

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s