Es diu Tess Asplund

L’impuls. “Estava tan enfadada. Quan van passar per davant, caminant, vaig sentir que no havien de ser allà i vaig sortir al carrer.” El puny alçat. La dignitat en la mirada d’una dona capaç de desafiar la impunitat amb què diumenge passat 300 neonazis es manifestaven a Borlänge (Suècia). Tess Asplund és l’activista de 42 anys que va burlar per uns instants la barrera policial i es va encarar pacíficament als nazis uniformats. N’hauran vist la fotografia de David Lagerlöf: ha fet la volta al món. La imatge captura una expressió de valentia, tan necessària com perillosa en una Europa que vulnera el dret a l’asil dels refugiats mentre l’extrema dreta guanya terreny en l’espai públic. I ho fa, sobretot, perquè Asplund no és el prototip de sueca que ens colonitza l’imaginari, sinó una dona negra d’origen colombià que va ser adoptada quan tenia només set mesos.

La lluita quotidiana de l’activista (la bossa plena de coses, el jersei de llana esfilagarsat, el cap rapat que desafia la convenció, que viure ja és prou difícil) contrasta amb l’estètica impostada dels manifestants (d’una indiscutible raça ària, com diria aquell; amb camisa blanca i corbata negra, i les banderes blanc-i-verdes al vent). Ara que s’ha convertit en una icona, Asplund admet a The Guardian que no pot evitar tenir por. Plantar cara al Moviment de Resistència Nòrdic no és cap broma. El seu fundador, Klas Lund, fou empresonat per participar el 1986 en la pallissa en què fou assassinat l’activista Ronny Landin quan intentava aturar l’agressió d’un grup de caps rapats a tres immigrants a Nynashamn. L’organització fa una evident apologia de la violència en defensa d’una revolució nacionalsocialista.

Asplund s’ha guanyat l’opinió pública mundial. Però avui, tota sola com sempre, haurà sortit a comprar el pa i acompanyarà les dues filles a casa d’unes amigues. Després de l’instant capturat pel fotoperiodista, uns agents van apartar-la del carrer. Era per evitar incidents.

Aquest article ha estat publicat a El Punt Avui.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s