Espanya… unida?

Espanya deu ser dels pocs estats que sotmet a votació el compliment de les pròpies lleis. Aquesta tendència a ratificar contínuament la unitat de l’Estat és pertorbadora. Espanya viu un col·lapse institucional sistèmic però en comptes d’entomar-lo amb la gravetat que exigeix, els partits prefereixen recordar-se repetidament com n’estan, d’orgullosos, de ser espanyols. La legalitat, la sobirania espanyola, la Constitució. Un cop; un altre, i encara un altre. Com si fos un bàlsam. El conjur del dictador en el llit de mort a Joan Carles I perquè, per damunt de tot, treballi per preservar la unitat de la pàtria, és repetit fins a la sacietat. De vegades les inseguretats s’expressen amb les proclames més grandiloqüents.

Al quilòmetre zero hi regna el caos, per espanyol que sigui. Hi ha un govern en funcions que no es vol sotmetre al control dels grups parlamentaris a la cambra, ofuscat per la brillantor de les perles de Rita Barberà i per l’escarni públic del blanqueig destraler en bitllets de cinc-cents. Un altre líder es passeja amunt i avall com si ja fos president tot i que va fracassar estrepitosament en el primer intent d’investidura. Es planta al Palau de la Generalitat i es fotografia amb Carles Puigdemont gairebé com si ja hagués pres possessió del càrrec. Uns somriures a la galeria gòtica i cap a Madrid. El desglaç, tot i el desacord estructural: sembla que la discrepància es fa més amable. I després, que no ha estat res, Sánchez agafa l’avió per arribar a temps de rebutjar al Congrés un referèndum català.

La casa reial, amb galàxia pròpia en aquest magnífic univers del caos, es mostra compassiva amb el company de ioga que va pagar 15.900 euros en restaurants amb la seva targeta black, segons desgrana El Diario.es. Amb la seva germana Cristina al banc dels acusats, de bracet del seu marit, i la reina trobant a faltar l’empresari investigat i company de facècies, Felip VI continua somrient amb elegància a les fotografies des de Puerto Rico. Miss you!

Ni el més sagrat sembla ara garantit. Les mossegades entre Rajoy, Sánchez i Rivera gairebé posen en perill les votacions de dimecres per preservar la unitat de l’Estat. L’ABC se’n lamentava en el títol de portada: “PP, PSOE i C’s, incapaces de defender unidos la unidad de España”. I en el subtítol: “El primer pleno de la legislatura constata la escasa voluntad de acuerdo entre los tres partidos, incluso en lo esencial”. Encara hi havia un altre títol possible: 29 dels 47 diputats catalans al Congrés van rebutjar les proposicions no de llei. És a dir, una majoria catalana incontestable. Un ridícul monumental. Potser les dificultats ingents del procés d’independència se salvaran repetint el conjur que comença a trencar-se amb un efecte pràctic invers. Coses més estranyes s’han vist, com ara que al Congrés dels Estats Units hi hagi qui defensa el dret dels catalans a l’autodeterminació. Ja ho saben. Per provar-ho, no perden res. Cridin pels racons: ¡Es-pa-ña-u-ni-da!

Aquest article ha estat publicat a El Món.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s