Andreas Lubitz i nosaltres

Volem saber-ho tot del copilot: la religió, la família, els amics, la parella, els hàbits i el comportament, fins i tot els detalls del to lacònic amb què Andreas Lubitz hauria contestat quan el pilot li plantejava iniciar els procediments de l’aterratge. Va ser breu? Sec? Indicatiu de la tragèdia que s’acostava? Hi ha una palpable necessitat de simplificar per poder entendre i, després, emetre un judici individual reconfortant. Però la informació no arriba ni ho podrà fer mai amb la celeritat de l’ànsia. I és llavors quan alguns es rendeixen al sadoll enganyós de l’especulació. També n’hi ha que s’abandonen a la morbosa curiositat per la vida truncada de les víctimes i el plor dels seus: els carronyaires.

Hi cauen alguns mitjans d’informació i milions d’espectadors, oients i lectors. Raja aigua bruta perquè hi ha molta gent amb set. Quan els límits en l’exercici de l’ofici són dubtosos, només queda l’ètica i l’honestedat individual del professional, per molt petit que sigui el seu paper en la cadena de muntatge del producte periodístic i l’abast de la por raonable a perdre la feina. Després, el client sempre té raó i la decisió final de no consumir-lo. Ara bé; quan s’abandona el pla teòric, tot trontolla. No s’admet el desconeixement en l’era de la hiperinformació i encara s’és més intolerant amb silenci, encara que de vegades el millor sigui callar. L’espiral és implacable. Necessitem desfer-nos de l’angoixa social que genera la destrucció de l’avió de Germanwings desxifrant-ne el perquè, buscant-ne un suposat culpable i classificant-lo: ¿era un terrorista encegat per la ideologia, un malalt mental, un suïcida o un assassí en massa? Res no s’ajusta als nostres prejudicis. La digestió és encara més difícil i aquest cop la confirmació dels fets només genera més dubtes, angoixa i paradoxes. Les mesures de seguretat implantades als avions després de l’11-S han afavorit que l’avió s’estavellés? Qui n’assumeix la responsabilitat? Què es farà per evitar que hi hagi un altre 4U9525?

Les redaccions ja no necessiten només experts en aeronàutica per poder explicar millor els fets. L’aparent culpabilitat del copilot requereix la consulta d’experts en psiquiatria. La complexitat inabastable. Les contradiccions d’aquests dies neixen de l’exercici del dol periodístic i ciutadà, de la necessitat de saber i de poder informar encara que sigui impossible fer-ho prou, de l’acceptació de l’impossible. Tant de bo l’experiència ens faci repensar almenys el tabú social de la mort i del suïcidi, ens ajudi a admetre que mai no ens refarem de la injustícia de l’atzar, ni estarem còmodes en la cruesa del silenci. Mentrestant, les companyies aèries i les administracions actuaran segons els propis interessos i els profanadors de la tragèdia ens insultaran des dels confins de la catalanofòbia o es recrearan en el dolor de les víctimes. I, malgrat tot, demà serà avui. Andreas Lubitz i nosaltres: tot un.

Aquest article ha estat publicat a El Singular.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s